Sandra Norman

Föräldraskap
När jag var gravid med Alfons så hade jag en fyll-i-bok om graviditeten och i den fick jag fylla i en sida med rubriken "Tio goda råd till dig själv som förälder" - Jag fyllde i följande:
1. Lita på din magkänsla
2. Stå på dig och dina åsikter
3. Gör ditt bästa, bättre kan det inte bli
4. Våga säga ifrån
5. Jämför dig inte med andra
6. Glöm inte bort dig själv
7. Ta hand om ditt förhållande
8. Du känner ditt barn bäst
9. Överös ditt barn med närhet och kärlek
10. En glad förälder är en bra förälder.
 
Sedan har jag en fyll-i-bok till Alfons som heter Lilla hjärtat. I den boken så fanns det sidor som skulle fyllas i före barnet föds. Det fanns då en sida med rubriken "Så ska en riktigt bra förälder vara" - Jag fyllde i följande:
1. Kärleksfull
2. Glad och positiv
3. Respektfull
4. Lyhörd
5. Engagerad
6. Se barnets behov
7. Närvarande
8. Ge trygghet och närhet
9. Konsekvent
10. Ärlig och tydlig
 
Ibland kan man behöva stanna upp och kanske se tillbaka på sina goda råd, eller fundera lite till om hur en bra förälder är. Jag skulle vilja lägga till att "Du är inte en dålig förälder om det inte blir som du tänkt dig", för ibland har man idé om hur man vill att någonting ska fungera, och sedan kanske det inte blir på det viset - Man är inte dålig för det så länge det fortfarande blir bra för barnet/barnen.
 
Hur man är en bra förälder, där känns det som att jag har träffat rätt på de flesta punkterna. Kanske jag skulle vilja sätta in eller tillägga "Sätt alltid ditt barns behov först". För om man bara sätter ens barns behov först, är närvarande, kan ge trygghet och närhet och mängder med kärlek, alltid är konsekvent, lyssnar på sitt barn, ställer upp på sitt barn, har en ömsesidig respekt, engagerar sig i sitt barn och livet runt om kring, alltid är ärlig, rättvis och kör med raka puckar & har en positiv attityd och ett leende på läpparna - Ja då tror jag att man kommer lyckas med sitt föräldraskap utan problem!
 
Kan man sedan få ett kvitto på att man har lyckats med sitt föräldraskap? Du kan inte få ett fysiskt kvitto på att du har lyckats, men genom ditt barns handligar så kommer du veta om du har lyckats eller inte. Har du uppfostrat ett barn som är självständigt, som är en bra medmänniska, som bryr sig om andra och lever ett lyckligt liv - då har du nog kommit en riktigt bra bit på vägen. Har du sedan ett barn som hälsar på dig, kramar dig, berättar allting för dig, ringer dig vid stora livshändelser i livet, vågar be dig om hjälp och vill ha dig närvarande i sitt liv - ja då tycker jag nog att du har lyckats med att vara en bra förälder.
 
Då man har fått se dåligt föräldraskap och noll engagemang på nära håll i livet, så tror jag inte det kommer vara några större problem för mig och Linus att vara bra föräldrar.
Hur tycker ni att en bra förälder ska vara?