Sandra Norman

Chokladtårta med Maltesers och smak av Dumle
Denna tårta har jag bakat till Inger, min granne/bästavän/gudmor till min son - på hennes 25års dag! Grattis och hoppas att den ska smaka!
Botten är efter receptet "3 Lika delar"
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
 
Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. 
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset. 
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
-2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver, det blandas tillsammans med mjölet.
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
Tag ut och låt svalna i formen minst 15 minuter.
 
Fyllning 1 - Ekologisk Hallonsylt och hela hallon + blåbär
Här har jag enbart köpt en burk med ekologisk hallonsylt som inte är lika söt som vanlig sylt och sedan strött ut hela hallon och blåbär över syltlagret.
 
Fyllning 2 - Dumlefluff
Du behöver
3 dl grädde
180g Dumle kolor
 
Häll upp grädden i en kastrull och värm på svag värme tillsammans med dumlen, rör om samtidigt. Detta ska smälta samman och det är viktigt att grädde aldrig kokar. 
När det smält samman så häll över chokladgrädden i en skål och låt svalna i kylskåp minst 6 h. 
- När det svalnat så vispas det upp som vanligt grädde.
 
Tårtan har jag sedan spacklat med kvarvarande dumlefluff, plaserat ut Maltesers (chokladgodis) över toppen på tårtan. Sedan har jag vispat grädde tillsammans med Oboy som smak. Spritsade sedan Oboygrädden runt sidorna på tårtan. Svårare än så var det inte. Hur mycket oboy som går åt beror på hur stark smak man vill ha-Jag använde ca 3msk oboy till ca 4dl grädde.