Sandra Norman

Fruktig och frisk gräddtårta
Igår var det Linus 30årsdag och jag hade bakat en tårta i vanlig ordning.
Detta år så blev det inte så invecklat när det gäller fyllningar etc, men jag tänkte dela med mig av tillväga gångssättet.
Botten är efter receptet "3 Lika delar"
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
 
Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. 
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset. 
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
-2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver, det blandas tillsammans med mjölet.
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
Tag ut och låt svalna i formen minst 15 minuter. 
 
Fyllning nummer 1 - Vaniljkräm
Här gjorde jag det enkelt för mig själv och köpte värdig snabbmarsan som vispades samman med både mjölk och vispgrädde. Blir en godare smak och konsistens om man blandar mejeriprodukterna.
 
Fyllning nummer 2 - Hallon&Björnbärsmousse
Jag har inga exakta mått här men jag höftar.
ca 1 dl Hallon
ca 1/2 dl björnbär
ca 1/2 dl strösocker
1 1/2 gelatinblad
ca 3dl vispgrädde
 
Koka samman hallon och björnbär tillsammans med socker. Låt det koka ett tag så det blir som en sylt. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningar på paketet. Dra av kastrullen från värmen, tillsätt gelatinbladen och rör runt det i bären. Låt svalna.
Vispa vispgrädde och när bären svalnat rörs det ner i grädden. Låt vila en stund i kylskåp.
 
Tårtan är täckt med grädde där jag tillsatt lite marsanpulver, spritsat tårtan runt kanterna med samma grädde och på toppen är det dekorerat med Passionsfrukt, physalis, gröna vindruvor, nektarin, kiwi och björnbär.
Fruktig ovanpå och frisk och god inuti. Min mousse är väldigt sur och jag  lade några hela hallon över innan jag lade på ett nytt lager botten. En somrig & enkel tårta!