Sandra Norman

Vecka 39 (38+3)
Nu är vi inne i vecka 39 av graviditeten - nästan den sista veckan om man räknar fram till BF. Den här bebisen beräknas alltså födas nästa fredag, jag tvivlar ju på det. Men visst är det nära? Nu är bebisen ungefär så här stor, och helt färdiggräddad så att säga, föds h*n nu så räknas den inte som prematur utan fullgången.

Barnets utveckling

Fostret väger omkring 3,2 kilogram, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse. Via moderkakan har fostret fått mycket näring och antikroppar. Det kommer att skydda barnet den första tiden.
Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

I gravidkroppen

I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.
Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar.

Egna tankar och funderingar

När jag ser den ilustrerade bilden på bebisen så funderar jag om våran bebis kommer ha något hår på huvudet. Både jag och Linus är född med hår på huvudet, och Alfons hade ju lite fjun över hela huvudet och en lång toffs mitt på huvudet (den har han faktiskt kvar, hihi). Om man får önska så får bebisen gärna ha lite hår, men det gör inget om den kommer ut skallig heller.
Annars händer det inte så mycket just nu. Har inte sådär jätte mycket ork, dock beror det på min förkylning och inte graviditeten. Vissa dagar är hemska med foglossning och vissa dagar är lite bättre -  just inatt så har det "smällt" ovanligt lite i höfterna när jag vänt mig om i sängen, och det är ju skönt!
Jag hade besök hos barnmorskan idag och där var allting precis som förra veckan. Min vikt var densamma (ska man räkna med kommatecken så är det ner 0,5kg), mitt blodtryck var fortfarande 120/90, hjärtljuden på bebis låg kring 145 i snitt och mitt sf-mått är fortfarande 35cm. MEN nu äntligen är bebisen fixerad! Jag hade ställt in mig på att bebisen inte skulle fixera sig förrän på förlossningen, men nu satt huvdet fast ordentligt, så skönt! Och då är det nog som många har sagt också, magen har sjunkit litegran med andra ord.

 Nu du din lilla skrutt, du får gärna komma om en vecka ♥
Felicia Holmgren

Så spännande :D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress