Sandra Norman

Föräldraskap
När jag var gravid med Alfons så hade jag en fyll-i-bok om graviditeten och i den fick jag fylla i en sida med rubriken "Tio goda råd till dig själv som förälder" - Jag fyllde i följande:
1. Lita på din magkänsla
2. Stå på dig och dina åsikter
3. Gör ditt bästa, bättre kan det inte bli
4. Våga säga ifrån
5. Jämför dig inte med andra
6. Glöm inte bort dig själv
7. Ta hand om ditt förhållande
8. Du känner ditt barn bäst
9. Överös ditt barn med närhet och kärlek
10. En glad förälder är en bra förälder.
 
Sedan har jag en fyll-i-bok till Alfons som heter Lilla hjärtat. I den boken så fanns det sidor som skulle fyllas i före barnet föds. Det fanns då en sida med rubriken "Så ska en riktigt bra förälder vara" - Jag fyllde i följande:
1. Kärleksfull
2. Glad och positiv
3. Respektfull
4. Lyhörd
5. Engagerad
6. Se barnets behov
7. Närvarande
8. Ge trygghet och närhet
9. Konsekvent
10. Ärlig och tydlig
 
Ibland kan man behöva stanna upp och kanske se tillbaka på sina goda råd, eller fundera lite till om hur en bra förälder är. Jag skulle vilja lägga till att "Du är inte en dålig förälder om det inte blir som du tänkt dig", för ibland har man idé om hur man vill att någonting ska fungera, och sedan kanske det inte blir på det viset - Man är inte dålig för det så länge det fortfarande blir bra för barnet/barnen.
 
Hur man är en bra förälder, där känns det som att jag har träffat rätt på de flesta punkterna. Kanske jag skulle vilja sätta in eller tillägga "Sätt alltid ditt barns behov först". För om man bara sätter ens barns behov först, är närvarande, kan ge trygghet och närhet och mängder med kärlek, alltid är konsekvent, lyssnar på sitt barn, ställer upp på sitt barn, har en ömsesidig respekt, engagerar sig i sitt barn och livet runt om kring, alltid är ärlig, rättvis och kör med raka puckar & har en positiv attityd och ett leende på läpparna - Ja då tror jag att man kommer lyckas med sitt föräldraskap utan problem!
 
Kan man sedan få ett kvitto på att man har lyckats med sitt föräldraskap? Du kan inte få ett fysiskt kvitto på att du har lyckats, men genom ditt barns handligar så kommer du veta om du har lyckats eller inte. Har du uppfostrat ett barn som är självständigt, som är en bra medmänniska, som bryr sig om andra och lever ett lyckligt liv - då har du nog kommit en riktigt bra bit på vägen. Har du sedan ett barn som hälsar på dig, kramar dig, berättar allting för dig, ringer dig vid stora livshändelser i livet, vågar be dig om hjälp och vill ha dig närvarande i sitt liv - ja då tycker jag nog att du har lyckats med att vara en bra förälder.
 
Då man har fått se dåligt föräldraskap och noll engagemang på nära håll i livet, så tror jag inte det kommer vara några större problem för mig och Linus att vara bra föräldrar.
Hur tycker ni att en bra förälder ska vara?
 
 
påfyllning av Newbie i garderoben
I fredags så kom det hem ett litet till paket med kläder till Alfons. Jag var bara tvungen att handla lite till, jag hade ju även en rabattkod på kappahl som gav 25% på hela köpet. Det var egentligen ett par finbyxor som skulle inhandlas (dem i 74 går knappt över rumpan på honom) men det blev lite till, och denna gång fick Linus också vara med och se vad jag handlade och säga ja till allting, men han tycker alla kläder jag väljer till Alfons är fina.
Alltså hur fina är inte kläderna? Jag verkligen älskar Newbie ♥ och hur underbart är det inte när det är samma blå färg på flera plagg? Dom är så lätta att matcha då.
Men nu får jag ta och ge mig ett tag. Nu har han ganska mycket kläder i storlek 80. Så jag tror han klarar sig ett tag framöver utan problem.
Resumé av helgen och info om förskoleval.
Hej alla, hoppas ni haft en toppen helg! Våran helg har vart riktigt bra faktiskt.
Linus jobbade fredag men kom hem redan vid fyra tiden, då tittade även mamma och micke förbi en sväng. Sedan gjorde vi inget mer den kvällen, hör och häpna så gick vi och lade oss direkt jag lagt Alfons. '
 
Lördagen så var vi hemma på förmiddagen och när Alfons sovt sin vila ute så for vi ut och köpte oss ett våffeljärn (det var ju våffeldagen) och sedan for vi förbi Intersport och köpte en födelsedagspresent till Pelle. Vi kikade även förbi hos Pelle och Haidie på en kopp kaffe -  och dit körde vi skoter. När vi kom hem igen så var det bara in och byta kläder och sedan traska över till grannarna. Där var vi nämligen bjuden på middag. Det bjöds på sallad, grillad korv, sparris, innanlår och pepparbiff + ugnsstekt potatis - Det satt gott i magen kan jag meddela!
På kvällen så hade vi bara myskväll i soffan med fruktsallad och en film, ni vet den där nya av J.K Rowling som heter "Fantastic Beasts and where to find them". Den var helt okej, men Linus skulle nog verkligen rekommendera den vidare ;)
 
Igår söndag så tog vi det mest lugnt. När Alfons sov på förmiddagen så gjorde Linus våfflor och serverade mig i vardagsrummet framför teven med grädde och sylt. Hade köpt en ny sylt med jordgubb och rabarber som var fruktansvärt god! Och på eftermiddagen så for vi hem till Pelle som fyllde år, där bjöds det på smörgåstårta och gräddtårta -  riktigt gott kan jag lova!
 
Ja men det var väl ungefär vad vi har gjort i helgen. Inte så mycket speciellt egentligen, men det vart ändå en bra helg. Nu är det riktigt April väder, fastän det bara är mars. När jag lade Alfons så spöregnade det och nu så tittar solen fram ibland samtidigt som det blåser stormar, tyckte jag hörde något på radio om att det skulle snöa också?
Idag har jag även ringt och tackat ja till en förskoleplats åt Alfons. Han börjar i Augusti.
Vi fick tyvärr inte plats på det förskolorna som jag önskat på, förutom vårat tredjevalsalternativ. Men det slutade faktiskt med att vi valde förskolan som jag verkligen inte ville ha från första början.
 
Jag känner mig ändå rätt nöjd med valet och tror att Alfons kommer trivas jätte bra när det är dags för honom att börja. Det blev plats på Ripan -  Den förskolan ligger typ 150 meter från vårat hus och vi kan se det från köksfönstret.
Skillnaden med denna förskola och det andra som finns i kommunen är att detta är ett samiskt dagis.
Barnen är ute mer än på det andra förskolorna, det försöker äta mellis utomhus, det ska få en egen grillkåta på baksidan så det kan grilla med barnen, det är mindre barngrupper, det är bara två avdelningar och vissa visor och sånger får alla barn lära sig på samiska - Annars är det här som en vanlig förskola. Jag tycker verkligen om att dom är ute mycket med barnen och att det är lite mindre barngrupper. Det här kommer nog bli jätte bra!