Sandra Norman

Vecka 38 (37+3)
Nu var vi inne i vecka 38 av graviditeten och fostret/barnet är nu färdigt för att födas - det räknas inte som prematur om man skulle föda nu och förlossningen kommer inte försöka stoppas. Nu går jag gärna till vecka 40 så bebisen får stanna en stund till.
Såhär ser bebisen ut nu, riktigt stor faktiskt. En färdig liten bebis

Barnets utveckling

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.
Förlossningen är påfrestande även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.
De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

I gravidkroppen

När barnets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar det bli mer plats upptill i magen, och lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten.
Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta barnmorskan.
En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten.

Egna tankar och funderingar

Jag tror nog att magen har sjunkit litergran nu, även om det inte är lika mycket som när jag väntade Alfons. Men jag har inte haft några större problem med att äta eller andas så jag märker ingen direkt skillnad på så vis. När jag halvligger på rygg i soffan så andas jag väldigt tungt och linus uppfattar det många gånger som att jag sover - men det är bara väldigt tung andning.
Den ilande känslan nere vid muffen har jag börjat känna oftare och oftare och jag tycker faktiskt att det gör riktigt ont, men förklaringen är ju beskriven här ovanför så det verkar vara normalt.
I övrigt så tror jag att jag fortfarande ökar i vikt. Jag har ett större sötsug nu än vad jag hade tidigare men jag hoppas att det går över så jag inte tvärt ökar massor i vikt. Det är ingen vikt min kropp behöver eller som hjälper till vid den kommande förlossningen. Lösare mage har jag inte fått ännu, men det kommer ju förr eller senare - så ingen stress här inte.
Jag har börjat fundera över vad jag ska packa i bb-väskan. Vilka kläder ska få följa med till bebisen osv - men än är det bara tankar.

 
Hade besök hos barnmorskan på morgon. Inget protein i urinet, 2kg upp i vikt sedan sist, SF-mått på 35cm, socker var 4,5 och hjärnvärdet var på 117 (hade alltså inte gått upp alls sen senaste besöket), mitt blodtryck var lite högt nu och landade på 120/90.
Huvudet är inte fixerat men hade sjunkit längre ner, tidigare kunde hon flytta det helt och trycka upp det, nu gick det bara att röra lite i sidled - jag antar alltså att det gått från rörligt till ruckbart.
Jag fick papper om vart jag ska skicka mitt förlossningsbrev, information om tiden efter förlossningen och en babybag med blöjor och lite prover på salvor. Jag har tid hos barnmorskan nästa vecka igen.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress