Sandra Norman

Vecka 37 (36+1)
Då var det en ny vecka i graviditeten och denna gången är jag nästan i tid med uppdateringen, den ni!
Men nu är vi nere på slutspurten, det till och med står i min gravid app att det kan hända när som helst nu - men jag tror ju inte att det är så nära. Det känns dock att man börjar komma ner mot slutet och just över 90% av graviditeten har passerat.

Barnets utveckling

Nu väger fostret ungefär 3 kilogram och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn.
Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Lungorna är de sista organen som mognar.

I gravidkroppen

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån.
För många har brösten redan börjat producera råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida få svårt att sova.
Om barnet ligger med rumpan neråt efter graviditetsvecka 36 brukar läkaren göra ett vändningsförsök. Vändningsförsöket är frivilligt och utförs på förlossningsavdelningen. Barnmorskan beställer tid.

Egna tankar och funderingar

Nu börjar bebisen bli stor och ta mer plats i magen. Magen är mer spänd än vad den brukar vara, eventuellt har den sjunkit ner litegran och bebisen trycker diverse kroppsdelar ut mot magen. Jag tycker det är lite obehagligt då det kommer någon tå eller nått och trycker utåt och sveper förbi. tyckte det var obehagligt när jag väntade Alfons också (brukar skämta om att jag har en utomjording i magen som vill ut vid dessa tillfällen).
Jag har fått lite svårare att somna om på nätterna efter att jag vart upp och kissat, förhoppningsvis är det övergående. Jag är trött som fan vissa dagar och det är säkert en sådan period nu, men eftersom Aflons börja på dagis så kanske jag kan ta och sova lite mer i veckan.

Jag hade besök hos barnmorskan i tisdags - då var jag i vecka 35+3 och hade ett SF-mått på 33cm, ett blodtryck på 120/85 och mitt blodvärde hade ökat från 110 till 118 - så jag får fortsätta äta två järntabletter per dag. Bebisens hjärtljud var uppe i 170 väldigt länge men efter ett tag så gick det ner till 150-155 som det brukar vara. Huvudet ligger nere i bäckenet, men fixerad är den inte. Allt är bra med andra ord!

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress