Sandra Norman

Fruktig och frisk gräddtårta
Igår var det Linus 30årsdag och jag hade bakat en tårta i vanlig ordning.
Detta år så blev det inte så invecklat när det gäller fyllningar etc, men jag tänkte dela med mig av tillväga gångssättet.
Botten är efter receptet "3 Lika delar"
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
 
Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. 
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset. 
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
-2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver, det blandas tillsammans med mjölet.
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
Tag ut och låt svalna i formen minst 15 minuter. 
 
Fyllning nummer 1 - Vaniljkräm
Här gjorde jag det enkelt för mig själv och köpte värdig snabbmarsan som vispades samman med både mjölk och vispgrädde. Blir en godare smak och konsistens om man blandar mejeriprodukterna.
 
Fyllning nummer 2 - Hallon&Björnbärsmousse
Jag har inga exakta mått här men jag höftar.
ca 1 dl Hallon
ca 1/2 dl björnbär
ca 1/2 dl strösocker
1 1/2 gelatinblad
ca 3dl vispgrädde
 
Koka samman hallon och björnbär tillsammans med socker. Låt det koka ett tag så det blir som en sylt. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningar på paketet. Dra av kastrullen från värmen, tillsätt gelatinbladen och rör runt det i bären. Låt svalna.
Vispa vispgrädde och när bären svalnat rörs det ner i grädden. Låt vila en stund i kylskåp.
 
Tårtan är täckt med grädde där jag tillsatt lite marsanpulver, spritsat tårtan runt kanterna med samma grädde och på toppen är det dekorerat med Passionsfrukt, physalis, gröna vindruvor, nektarin, kiwi och björnbär.
Fruktig ovanpå och frisk och god inuti. Min mousse är väldigt sur och jag  lade några hela hallon över innan jag lade på ett nytt lager botten. En somrig & enkel tårta!
Fiskefesten
I Lördags så var vi i Högås nästan hela dagen eftersom det var fiskefest, eller ja nu har det bytt namn till sommarfest, men det var fisketävling iallafall.
Och självklart var Alfons med också, jag tycker det är viktigt att han är med på allting som vi gör så att han vänjer sig vid att följa med, och så vi kan fortsätta med sådant vi tycker om, tillexempel fiske.
 
Vi hade med oss mitt gamla balkongparasoll som vi fäste över babyskyddet så att det skulle vara skugga över Alfons hela tiden i båten. Det fungerade riktigt bra faktiskt och det var mycket svalare där under (jag satt också under parasollet). Men jag fick ingen fisk det här året, men Linus fick en helt okej aborre, och han kom 2:a i tävlingen! :)
 
Och mot kvällen så samlades alla på stranden där det var dukat för långbord och maten som bjöds på var gräddstuvad renskav med potatis + nykokt sellak med tunnbröd. Fick en liten snabbkurs av svärfar hur man benar sellak (jag är lite bortskämd och har alltid fått fisken benad av min mamma).
Vi var dock inte där så himla länge eftersom det var så himla varmt och Alfons blir så påverkad av värmen. Men det var trevligt och jag hoppas det blir ännu trevligare nästa år.
Bästa timmen sovandes...
Imorse så kan jag ha haft den mest sköna timmen med sömn på över ett år.
Alfons höll på att jävlas med mig imorse och ville ha bröstet hela tiden men tog omtag hela tiden och bara slog på bröstet så tillslut vart jag less, testade sitta upp och amma men han visade lika lite "seriöst" intresse som innan så jag lade honom i spjälsängen och lät han ligga där och beklaga sig, och tillslut så somnade han, och så även jag.
När jag vaknade igen så höll Linus om mig, och jag hade dreglat. Oj den känslan, jag minns inte när jag dreglade sist.
 
Och för dem som undrar hur det går med spjälsängen så tycker jag att det går framåt. Han är fortfarande inte 100% sammarbetsvillig, men han har somnat där varje kväll hittills, och sovit lite längre. Inatt vart det bara två timmar innan han vaknade. Jag tog då upp honom och lade mig långt ner i sängen för att amma (mina ben utanför sängen), för jag tänkte testa mig på att lägga tillbaks honom igen.. jo tjena, jag somnade igen med benen utanför och huvudet i linus rumphöjd, haha!
 
Jag kommer iallafall att fortsätta lägga honom i spjälsängen när vi går upp för kvällen och låta honom sova där, och sedan låta honom komma över till oss senare under natten. När han känner sig mer tillfreds med att somna själv och vi har fått in rutinen, då ska jag försöka få honom att sova hela natten ensam. Vi tar det i små steg :)