Sandra Norman

BM besök vecka 36 (35+3)
Idag har jag vart på det vanliga rutinbesöket hos barnmorskan och det gick riktigt bra tycker jag nog. 
Jag hade enbart ökat 1kg i vikt sen sist jag var där (14 dagar sedan), och jag brukar oftast ha ökat 2kg mellan varje besök, så det kändes faktiskt riktigt bra! Mitt sf-mått hade ökat 2cm som vanligt och jag ligger nu på 34 cm. Mitt blodtryck håller sig bra som vanligt och bebis hjärtljud låg mellan 150-160, dock beror det nog på att hon klämde mig så mycket på magen för att känna hur bebisen låg och då går hjärtljuden upp också. Men det var ju ungefär som det brukar. Och mitt socker som jag tagit i tre veckor såg bra ut och jag är godkänd, ingen diabetes och inget mer ultraljud. Jag ska slumpmässigt ta socker någon gång då och då tills nästa besök, och ser det bra ut så får jag lämna igen apparaten :) 
Jag passade även på att fråga om det är min lilla ansamling av vätska som gör att mina fingrar ömmar, speciellt på nätterna (ibland vaknar jag av smärta i fingrar och det känns som någon slagit en hammare rätt över knogarna), och det var precis som jag trodde, det är för att jag samlar vätska. Blir det värre så fanns det typ stödproteser att köpa på Apoteket, men om de inte blir värre så tyckte hon att jag kunde strunta i det eftersom jag är så långt in i graviditeten, så det är ju en onödig kostnad då det bara är några veckor kvar. 
Och eftersom jag inte visste vad jag var för blodgrupp så passade jag på att fråga det också, och jag var den vanligaste gruppen, nämligen A positiv
Dagsfärsk bild på kanonkulan ♥
Slutspurten av förberedelser
Har inte skrivit något alls här i helgen, men det har nog mest vart för att jag valt att inte sitta så mycket vid datorn utan valt att spendera min tid med Linus istället, eftersom det blev en rikigt kort helg då han kom hem från jobbet tio i tolv fredagnatt och for igen klockan sex imorse. 
Men vi har som mest tagit det lugnt i helgen, hälsat på hos Linus pappa där även Danne var med två av sina tre barn och hälsade på, jises vad stora som blivit sen sist jag såg dem :) 
Sedan har vi haft tacomys, mellomys, spelat kort, sett film och lördagkväll packade jag klart bb-väskan med bebis saker, kan ju som inte börja packa ner mina egna kläder nu, jag använder dem ju. Haha! Men jag tror nog jag fått med mig det viktigaste så nu kan jag släppa det momentet. 
Och igår installerade vid basen till izofix i bilen och stoppade in babyskyddet, och det verkar fungera precis som det ska. Dock känns det lite lustigt att titta bakåt i bilen och se ett babyskydd, men inte ha en bebis :) 
Men känner att iallafall jag börjar känna mig lugnare och mer förberedd för bebis ankomst och den första tiden som tre istället för två. Jag förstår att man inte kan förbereda sig på allt, vad som hellst kan ju hända. Men jag försöker läsa på om vad som sker under en förlossning, vilka saker man behöver, och vad som ska införskaffas och bör finnas hemma osv. Och jag tycker faktiskt jag har bra koll på läget. 
Det jag upptäckte idag att jag nog missat/förträngt är någon form av bäddning till vagnen. Jag har hela tiden tänkt att jag ska ha en åkpåse, men det kan kanske vara trevligt med ett tunnare täcke och en kudde att ha sedan när det blir för varmt för åkpåse men fortfarande för kallt/svalt för enbart en filt. 
Välkommen vecka 36 ♥
Då var det veckobyte igen. Och denna vecka tycker jag ändå gått riktigt fort, fastän det stundvis har kännts som en evighet eftersom jag vart själv sen i måndags och Linus har fortfarande inte kommit hem från sin jobbvecka. 
Men hur som hellst, nu börjar jag det verkligen närma sig på riktigt 
 
Såhär ser barnet i magen ut just nu, och jag tänker fortfarande "Oh herre gud vad stort barnet är, det kan inte stämmma?", men förmodligen så stämmer det ju. 
Barnets utveckling:
Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser. Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilogram. Viktuppskattningen är fortfarande individuell och skiljer sig åt från barn till barn. Pojkar väger ungefär mellan 100-200 gram mer än flickor. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan minskar snarare eftersom gravidkroppen absorberar en del av det.
 
I gravidkroppen:
Magen kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan. För en del läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får all sin näring via moderkakan. Därför är det bra att äta nyttigt och varierat. Eftersom huvudet ofta sitter fixerat nu och trycker ner mot bäckenet kan det kännas ganska märkligt när barnets ben och fötter rör på sig eftersom trycket neråt ökar. I vecka 36 är du snart inne på den sista månaden av graviditeten.
 Egna tankar:
Det bökar på och lever om i magen precis som vanligt (bortsett från i söndags) och jag är mer uppmärksam på rörelserna. Det är inte lika mycket sparkar nu, utan mer smekningar och buffar, och rätt vad det är så ser man en liten rumpa sticka upp på sidan av naveln och hela magen ser ut som en snett berg. Någonting som jag upplever mer nu också är när jag ligger ner och barnet sträcker på sig, då blir det ett tryck uppåt samtidigt som det typ ilar till i vänster höftkula? Vet inte hur jag ska förklara men det känns riktigt märkligt. Och ibland så får jag som ett tryck/ilning bakåt, mot rumpan alltså, speciellt om magen tar i någonting, tillexempel badrumsfatet när jag sminkar mig. 
Men bortsett från mina onda höfter som gör att jag vaknar varje gång jag måste vända på mig på nätterna, min ömmande svank och min nästäppa så mår jag riktigt bra och njuter ofta av att vara gravid, även om jag inte känner mig speciellt graciös eller vacker. Många tankar går till BB-väskan just nu.